Saksframlegg sak 142020 Klage på vedtak om kvote for jakt på gaupe i 2021 Side. Jakt og næring Gauper er effektive jegere og kan drepe dyr som er langt større enn seg selv.


82 Gauper Kan Felles I Kvotejakta Miljodirektoratet

I Norge er.

Jakt på gaupe. Følgende avsnitt er sakset fra en pressemelding fra fylkesmannen i Oslo og Akershus etter avslutning av jakta 2006 og illustrerer dette på en god måte. Opptaket er gjort av et viltkamera i Saltdal i Nordland. I Norge er det faktisk helt lovlig å jakte på gaupe og man jakter disse på vanlig kvotejakt.

Mars og foregår i forvaltningsregioner der fylkesmannen har fastsatt kvoter. Fra 1940-årene og fram mot 1960 kom gaupa tilbake til andre deler av Norge og nordgrensen for utbredelsen ble flyttet til Troms. Gaupejakt er jakt på gaupe.

Klima- og miljødepartementet har handsama fire klagesaker om kvotejakt på gaupe for 2021. Kvotejakt på gaupe i 2021. Allerede da de første nordmenn vandret inn i Norge etter istiden ble det jaktet på de store rovdyrene jerv ulv gaupe og bjørn.

Gaupe også har gode kunnskaper om artens biologi. Det blir åpnet for jakt på 82 dyr i seks av de åtte rovviltregionene skriver Klima- og miljødepartementet. Men hvordan er et egentlig med jakt på gaupe her i Norge.

Omfanget av skadeskytinger ved jakt på gaupe synes relativt stort i enkelte områder. Vedtak etter første ledd skal avgrense jaktområdet bestemme antall dyr som kan skytes eventuell fordeling på kjønn og alder og om bestemte typer dyr skal være unntatt samt nærmere vilkår for. For første gang siden 2017 åpner Miljødirektoratet opp for kvotejakt på gaupe i Nordland og Troms og Finnmark på grunn av økning i gaupebestanden.

Rundt 1939 var gaupe kun å finne på Fosenhalvøya i Namdalen og på Sør-Helgeland men det var sannsynligvis fortsatt spredte forekomster av arten i Sør-Norge på dette tidspunktet. I praksis er det ingen forskjell fra å jakte gaupe sammenlignet med elg eller rådyr. Vi kan ikke se at klagen anfører vesentlig nye opplysninger som ikke forelå ved vedtakstidspunktet Rovviltnemndas vedtak ble gjort med grunnlag i et omfattende kunnskapsgrunnlag belyst i sak 102020 herunder NINA.

Det er viktig at dere som skal delta i kvotefelling av. Siden 1994 har det vært kvotejakt på gaupe i Norge. Jakt på store rovdyr har lange tradisjoner i landet vårt.

Det er ikke åpnet for gaupejakt i region 4 Oslo Akershus og. Etter istiden ble det jaktet på de store rovdyrene jer v ulv gaupe og bjør. Det blir opna for jakt på 82 dyr i 6 av dei 8 rovviltregionane.

Jakt på gaupe i Norge Rovviltet hører naturlig hjemme i vår fauna og Norges Jeger- og Fiskerforbund ønsker at de store rovdyrene skal forvaltes mest mulig på linje med andre dyrearter. Før kvotejakta på gaupe i år har jeg ikke gjort endringer i kvotene rovviltnemndene har satt for region 1 2 3 og 6. Mars 2005 nr 242 om forvaltning av rovvilt.

Dersom vilkårene i forskriften 7 er oppfylt kan en rovviltnemnd fatte vedtak om kvote for jakt på gaupe i medhold av viltloven 9 jf. Rovviltnemnda i region 2 Sør-Norge har vedtatt kvote for jakt på gaupe i 2016. Gaupebestanden i Noreg ligg i.

Vedtakene skal i størst mulig grad basere seg på bestandens status og utvikling slik dette er rapportert av Rovdata. Trusler Den viktigste trusselen for den eurasiske gaupa er konflikt med mennesker fordi de tar hjortevilt og i. I 1980 ble ordningen med skuddpremie avskaffet og i.

33 oppfatter at klagen i stor grad omhandler mer nasjonal forvaltning enn region 2 direkte. Ved ett tilfellene førte skadeskytingen til at dyret ble felt etter et kort ettersøk. Forbundet arbeider aktivt for å sikre naturgrunnlaget for våre vilt- og fiskearter og for å sikre at flest mulig får anledning til drive bærekraftig høsting av ressursene.

Jakt på store rovdyr har lange tradisjoner i landet vårt. 2020 ble det registrert 665 familiegrupper på landsbasis noe som tilsvarte rundt 393 dyr før. Gaupejakta i gang.

Februar til og med 31. Kvote for jakt på gaupe. Dette er også til.

Ei gruppe som blei oppretta som ein direkte motpol av gruppa Nei til gaupejakt. Siden gaupa ikke har like strengt vern etter Bernkonvensjonen som andre store rovdyr er det åpnet for kvotejakt på gaupe. Jakt på gaupe er derfor regulert i rovviltforskriften.

I tillegg skal det legges vekt på artens funksjon i. Det er åpnet for jakt på 82 dyr i seks av de åtte rovviltregionene. Det skal særlig legges vekt på om arten produserer et høstingsverdig overskudd og skade som arten gjør.

Jakttidsramme for kvotejakt på gaupe er 1. Dersom det ved jakt på småvilt uten hund elg hjort eller rådyr jakt på og fangst av bever og gaupe og ved felling av bjørn ulv og jerv er nødvendig å regulere antall jegere skal det være en rimelig fordeling mellom innenbygdsboende og utenbygdsboende. I den urgamle jegerkulturen hadde disse dyrene en heders-plass fordi steinaldersmennesket beundret deres styrke sluhet.

Kunnskap om gaupa og praktisk jakt. Allerede da de første nordmenn vandret inn i Norge. Artikkelen er flere år gammel.

Gaupa er det eneste ville kattedyret i Norden og er ved siden av ulv bjørn og jerv et av de fire store rovpattedyrene i Norge. Dermed er det klart for gaupejakta som startar 1. Det har under årets jakt vært flere tilfeller av skadeskyting.

Med rimelig fordeling menes at. Jaktperioden er fra 1. Ja til fri kvotejakt på gaupe.

Vi mener dette er. Rovviltnemnden kan fastsette en kortere jakttid dersom særlige forhold tilsier det. På gaupe er en viktig del av denne satsingen.

Kvotejakt på gaupe er ordinær jakt på et bestemt antall individer hvor offentlig myndighet fastsetter kvote. Det kan ikke utøves kvotejakt i de fredningsperioder som viltloven. Tilsvarende gjelder ved fiske med krok uten faststående redskap likevel ikke fiske med oter.

Disse var viktige som ressurs spesielt pelsen men også i noen grad kjøttet. Rovviltnemnden kan fastsette en kortere jakttid dersom særlige forhold tilsier det. Det betyr at det i prinsippet bare er å ha storviltprøve så er det bare å dra på gaupejakt i områder som har ledig kvote.

Jakt er kun tillatt i de områder der rovviltnemnden direktoratet har fastsatt kvote eller tillatt kvotefri jakt på gaupe jf forskrift 18. Se et helt unikt klipp av en slåsskamp mellom en stor hanngaupe og en jerv. Kvoten er satt til 25 gauper hvorav åtte hunndyr ett år eller eldre.

For første gang på åtte år ligger vi over det nasjonale bestandsmålet for gaupe i Norge. Rovviltnemnden kan til enhver tid endre eget vedtak om kvote for jakt på gaupe dersom nye opplysninger tilsier det.


Kan Man Jakte Pa Gaupe I Norge Forklart Forklarmeg Com